maanantai 27. elokuuta 2012

Omenapiirakkaa, sokeritonta makeaa

Nyt on juuri oikea aika leipoa omenapiirakkaa. Tässä piirakassa kotoinen omppu kohtaa kookoksen. Mehevän makeaa piirakkaa haukatessa ei ihan äkkiä arvaisi, ettei tässä ole ollenkaan sokeria. Piirakka on nimittäin makeutettu Goviosidilla, joka on stevioliglykosidin ja erytritolin sekoitus.



Stevioliglykosidi on steviakasvin lehdistä uutettu makeutusaine, erytritoli puolestaan ksylitolin  kaltainen sokerialkoholi. Näiden kahden yhdistelmä, Goviosid, on miltei täysin kaloritonta, eikä se vaikuta lainkaan verensokeriin. Maultaan Goviosid muistuttaa sokeria. Luulenpa, että harva havaitsisi tämänkään piirakan maussa mitään "outoa".  Neutraalin makunsa ja hyvien leivontaominaisuuksiensa ansiosta Goviosidia on tosi helppo käyttää. Leivonnassa sen menekki on n. puolet tavallisen sokerin määrästä. Kun "sokeria" on vähemmän, lisätään vastaavasti hieman jauhojen määrää. Kookosjauhojen ansiosta piirakkapohjan maku ja rakenne säilyy kuitenkin kuohkean pehmoisena.   

Omena-kookospiirakka 
(vuoallinen, halkaisija n. 25 cm)




Pohja:
  • 1,75 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 0,75 dl sulatettua kookosöljyä
Sekoita vesihauteessa sulatettu kookosöljy ja soijajugurtti keskenään. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, Goviosid ja leivinjauhe. Yhdistä seokset. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja hieman sivullekin.

Täyte:
  • Omenoita (määrä riippuu koosta, pienehköjä punakaneleita 6-7)
  • 0,5 -1 tl kanelia
  • n. 1 rkl Goviosidia
  • n. 1,5 rkl kookosöljyä  
  • 2 rkl kookoshiutaleita
Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa kookoshiutaleet, kaneli, Goviosid ja kookosöljy omenoiden joukkoon.  

Asettele omenalohkot piirakkapohjan päälle lomittain. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

3 kommenttia:

  1. Mmmmnam...kunhan vain ne kotimaiset omput ehtisivät tänne pohjoisemmas asti. Kuulostaa kätevältä tämä goviosidi. Minä vasta stevian käyttöää treenailen :)

    VastaaPoista
  2. Tätähän me kokeilemme!
    Justiinsa katseltiin omppupuuhun päin, meidän talviomppuja voi vasta hiljalleen alkaa noukkia piirakkan.
    Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  3. Nyt on tosiaan omppujen aika täällä etelässä ja pian pohjoisessakin :) Tuo Goviosid on tosiaan siinä mielessä "helppo" steviatuote, ettei sen käyttö vaadi hirveästi treenaamista, se ei ole läheskään yhtä makeaa kuin pelkkä stevia ja makukin on tosi sokerimainen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.