maanantai 2. huhtikuuta 2012

Mustat seesaminsiemenet -muutama resepti

Ruskeat seesaminsiemenet ovat ravinteikkuudessaan huippuluokkaa, mutta vielä asteen verran paremmaksi pistävät mustat seesaminsiemenet. Nämä pienet siemenet ovat pullollaan proteiinia ja hyviä rasvoja. Kalsiumia niissä on enemmän kuin juustossa! 


Jotta elimistö saisi kaikki mustien seesaminsiementen tärkeät kivennäis- ja hivenaineet (kalsiumin, magnesiumin, kaliumin, raudan...) käyttöön, kannattaa ne käsitellä ennen käyttöä. Tämä käsittely tarkoittaa siementen liotusta, idätystä tai paahtamista. 


Helppo tapa häätää siemenistä kivennäisaineiden imeytymistä häiritsevä fytiinihappo, on idättää ne. Mustien seesaminsiementen kohdalla idätys ei tarkoita viikon kasvatusprojektia, vaan on huomattavasti nopsempaa puuhaa. Siemenet huuhdellaan ja niitä liotetaan 5-8 tuntia. Tämän jälkeen vesi kaadetaan pois ja siemeneten annetaan itää n. vuorokausi. Seesaminsiemeniä ei idätyksen aikana huuhdella, eikä niihin muodostu näkyvää itua. Jos idätykseen ei ole aikaa, jo pelkkä liotuskin auttaa alkuun. Idätetyistä siemenistä voikin sitten sekoitella vaikka raikkaan tuorepuuron, tähän tapaan: 

Seesam-marjapuuro

  • 1/2 dl idätettyjä mustia seesaminsiemeniä
  • 1 banaani
  • 3 dl viinimarjoja
  • 3 taatelia (mielellään liotettuina)

    Soseuta mustat seesaminsiemenet tehosekoittimmessa pienessä vesitilkassa. Lisää muut ainekset ja tehosekoita. Puuron kaveriksi sopii muuten mainiosti cashewpähkinöistä valmistettu vaniljakastike! (ohje löytyy tämän postauksen lopusta)



Myös siementen paahtaminen pannulla avittaa ravintoaineiden imeytymistä. Toki siementen ravintoarvot kuumentamisesta hieman heikkenevät, mutta paahdetuilla siemenillä on oma aivan mainio makunsa. Seuraava resepti on alun perin Faunan Vegaanin uudesta kasviskeittokirjasta. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään sinapinsiemeniä, mutta minusta mustat seesaminsiemenet sopivat tähän oikein oivallisesti. Tämän ruoan valmistus alkaa tofun marinoinnilla. Maukkaan lopputuloksen takaamiseksi kannattaa marinointi tehdä hyvissä ajoin. 

 

Palak tofu mustilla seesaminsiemenillä

  • 500g maustamatonta tofua
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl öljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1 rkl garam masalaa
  • 2 tl jeeraa
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pilko tofu ja laita se kannelliseen rasiaan. Kaada marinadi päälle ja sekoita hyvin. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti.

  • 2 rkl paistoöljyä
  • 1/2 dl mustia seesaminsiemeniä
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 tl palmusokeria
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl garam masalaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 sipulia pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • n. 400 g hienonnettua pinaattia
  • 4 dl kookosmaitoa
Paahda mustia seesaminsiemeniä kuivalla pannulla. Lisää paistoöljy ja mausteet. Lisää mukaan silputtu sipuli ja tomaattipyree. Paista muutama minuutti. Lisää tofu ja paista kunnes tofussa on väriä. Lisää lopuksi pinaatti ja kookosmaito. Tarjoile esimerkiksi bulgurin, quinoan tai riisin kanssa. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.