tiistai 17. tammikuuta 2012

Tahinia naamaan

Tahini eli seesaminsiementahna on ihana aines. Etenkin pähkinäallergiselle se on oiva korvike leivän päällä ja leivonnassa maapähkinätahnalle. Se on erinomainen proteiinien ja kalsiumin lähde. Tsekkaa aikasempi bloggaus siemenistä!

Ehdoton herkku on paahdettu luomuruisleipä, jonka päällä on luomutahinia ja luomukurkkuviipaleita. Om nom nom...

Tahinipurkki unohtuu helposti jääkaapin perukoille, tässäpä vinkkejä mihin muuhunkin kuin leivän päälle sitä voi käyttää:

Tahini ei meidän lapsosille sellaisenaan kelpaa, kun se leivän päällä ollessa jää suuhun niin tahmeasti kiinni. Sitä onkin helppo lisätä ruokiin 1-2rkl: kastikkeisiin, keittoihin tai uuniruokiin. Etenkin uunivuoissa, perunaruuissa ja kiusauksissa näin pienikin määrä antaa erinomaisen maun. Näin saa piilotettua terveellisiä herkkuja nirsoille lapsille (ja aikuisille).

Hummusta eli kikhernetahnaa voi tehdä helposti heittämällä keskenään tahinia ja kypsiä kikherneitä murskattuna, ja/tai kikhernejauhoja eli gram-jauhoja. Mukaan tarpeeksi (eli paljon!) valkosipulia, hyvää öljyä (seesamöljyä tai oliiviöljyä). Mausteita voi lisätä halutessaan, esim. tippa sitruunamehua tai hiukan ruohosipulia sopivat hyvin mukaan. Hummus käy esimerkiksi lisukkeeksi tai dipiksi.

Tahinia on myös helppo tehdä itse, jos jaksaa (minä ainakin ostan valmiina, paitsi kun on joku epätoivoinen tarve juuri nyt heti saada siitä leivottua jotain eikä pääse kauppaan). Terveellisemmän, tumman tahinin saa kuorimattomista seesaminsiemenistä. Kuoritut siemenet ovat lähes valkoisia, kuorelliset vaaleanruskeita, kannattaa lukea pakkauksesta kumpia on ostamassa koska niitä on vaikea erottaa toisistaan. Siemenet paahdetaan kuivalla (eli rasvattomalla) pannulla, näin maku voimistuu. Älä laita liian kuumalle pannulle, siemenet tekevät samat kun maissinjyvät eli popseesameja lentelee. Ja voin kokemuksesta sanoa, että poppaavat pienet siemet lentävät todella pitkälle ja mitä eriskummallisimpiin koloihin...
Raakatahinia (tai suosimaani laiskan tahinia) voi tehdä paahtamattomista siemenistä. Murskaa siemenet sauvasekoittimella (tai huhmareella, jos haluat vahvistaa rannelihaksia, sauvasekoitin ei löydy tai se rikkoutuu), huom. tähän eivät kaikki väsyneet sauvasekoittimet jaksa. Jos tahini tuntuu murskatessa liian tiukalta tavaralta, lorauta mukaan vähän öljyä että se pehmenee. Lisää halutessasi kristallisuolaa.
Seesamöljyä voi käyttää myös jatkamaan purkin lopulle kuivahtanutta tahinia.

Maapähkinävoikerroskeksin pähkinätön versio Puputyttö ja vohvelisankari -kirjasta. Suolaa, sokeria ja rasvaa:
  • 20g+100g vegaanista margariinia huoneenlämpöisenä
  • 2,5dl luomukaurahiutaleita
  • 2,5dl luomuspelttijauhoja
  • 1tl ruokasoodaa
  • 1tl kristallisuolaa
  • 2dl palmusokeria (tai 1dl tästä täysruokosokeria)
  • 1dl tahinia
täyte:
  • 4rkl vegaanista margariinia
  • 1,5dl tahinia
  • 0,5dl ruokotomusokeria
  • 0,5tl kristallisuolaa
  1. vuoraa pelti leivinpaperilla
  2. sulata 20g margariinia kattilassa keskilämmöllä, lisää kaurahiutaleet ja kypsennä 5-7min., kunnes ovat paahtuneet kauniisti. Kaada leivinpaperin päälle jäähtymään.
  3. sekoita jauhot, sooda, suola. Vatkaa 100g margariinia ja sokeri(t) kuohkeaksi. Lisää tähän maapähkinävoi ja sekoita hyvin.
  4. Lisää maapähkinävoi-sokeriseokseen kaurahiutaleet ja jauhot. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Ota 2 leivinpaperiarkkia valmiiksi, ja laita taikina niiden väliin. Kauli taikina tasaiseksi, n. 0,5cm levyksi. Siirrä taikina pellille tai tarjottimelle ja laita jääkaappiin jäähtymään n. 20 minuutiksi.
  5. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Varaa 2 uunipeltiä leivinpapereineen odottelemaan.
  6. Leikkaa taikinasta ympyrämuotilla (n. 5cm, lasi on aika hyvä) pyöreitä keksejä. Siirrä varovasti pellille parin cm päähän toisistaan. Paista noin 10min ja jäähdytä pellillä (ei ritilällä etteivät hajoa).
  7. Tee täyte: vatkaa kaikki ainekset keskenään huolella, kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Jos haluat hifistellä, siirrä täyte pursotinpussiin.
  8. Laita sopiva köntsä täytettä keksin päälle ja varovasti paina toinen keksi niin että täyte litistyy. Pursotinpussilla voit tehdä spiraalin jolloin tulos on hiukan tasaisempi. Varmista, että kaikki kuorrutetta vasten tulevat puolikkaat ovat tasaisia (eli pohjapuoli), niin keksit näyttävät hienommilta.
Säilytin näitä jääkaapissa, sen aikaa kun olivat vielä syömättä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.